Ένα σημαντικό και όχι ευρέως γνωστό κεφάλαιο της θρησκευτικής ιστορίας της Πρέβεζας, θα "ξεδιπλωθεί"το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου στην τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών του ΚΕΓΕ. Ο Ναός ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 είναι πλέον έτοιμος να φιλοξενήσει ένα πραγματικό κειμήλιο την εικόνα του Αγίου Δημητρίου η οποία διασώθηκε από τον βομβαρδισμό του 1940 κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε ο παλαιός Ναός του Αγίου ( χτισμένος σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη Άρτης Σεραφείμ Ξενόπουλου το 1884 στην σημερινή οδός Νίκης στο ύψος της οδού Εθνικού Αντιστάσεως). Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και ο Ιερός Ναός της Αγ.Ειρήνης (στην οποία φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια η ιστορική εικόνα). Σύμφωνα με το τελετουργικό στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκινήσει (από την Αγ.Ειρήνη) η πομπή η οποία θα μεταφέρει την εικόνα στο νέο ιερό Ναό (σε απόσταση περίπου 500 μέτρων).
Εκεί θα περιμένει ο Αρχιερέας όπου θα τοποθετήσει την εικόνα στο θρόνο της, ενώ θα ακολουθήσουν τα θυρανοίξια και ο εσπερινός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης κ.Χρυσόστομο. Επίσης την επόμενη μέρα Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώας 7.30-9.30 το πρωί θα τελεστεί η πρώτη θεία λειτουργία για ευλογία και αγιασμό της πόλης.
Την συγκίνησή του για το γεγονός ότι η παλαιά εικόνα του Αγίου Δημητρίου (η οποία αποτυπώνει τα Μαρτύρια του Αγίου και φέρει σε αρκετά σημεία της τα ίχνη του βομβαρδισμού) αποκτά πλέον τη δική της στέγη, εξέφρασε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ιερέας της Αγ.Ειρήνης πατ. Αλέξανδρος Τζίμας. Χαρακτήρισε δε το γεγονός κορυφαίο όχι μόνο για την Ενορία της Αγ.Ειρήνης αλλά και για ολόκληρη την πόλη , ενώ η λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί πλέον στο νέο Ναό.
Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Nicopolis Press

Το Nicopolispress.gr είναι ένα ειδησεογραφικό Blog με ειδήσεις από την Πρέβεζα, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε ένα μήνυμα:

0 σχόλια: